CARRERS I PLACES

Carrers i places

Ollers és un petit poble i per això té un reduït nombre de carrers i de places amb cases de parets de pedra.


El carrer de l’Església es el que està situat a la part més baixa del poble, va de l’entrada al poble des de la carretera comarcal de Montblanc a Santa Coloma de Queralt i arriba fins l’antiga església i el cementiri. En aquest carrer es trobava l’escola i la rectoria, avui habitades, i la casa dels masovers, avui rehabilitada amb porxo de fusta i teules i amb l'escut de la família amb la inscripció "CASA DEL CAVALLER D'OLLERS", també la basa on la gent del poble agafaba l’aigua pel bestiar, avui està en desús. El primer tram, fins fa poc, es deia carrer del 7 d’Abril, en aquest tram, davant la basa trobem la casa de Cal Jeroni al costat d’uns magatzems. D’aquest carrer surt a la dreta el camí de les Sorts que porta al Masó i "els pinets" que segueix la carretera vella, passant per la finca d’un xalet de nova construcció, i al camí de Pira i al de la Font d’Ollers, a la granja de l’Alejandro i al riu, a l’esquerra puja el carrer de la Pau i, més endavant, les escales del carrer de la Costeta.


El carrer de la Pau puja del carrer de l’Església fins a la Plaça de la Pau. A la primera casa de la dreta es trobava l’antiga posada on ara hi ha la casa de Cal Gaspar, una casa gran amb entrada en forma d’arc, amb balcó i un pati emmurallat a la seva esquerra, a continuació, hi ha l’entrada de dos horts emmurallats, en el que fa cantonada amb la plaça de la Pau hi havia el forn. Per l’esquerra trobem la casa de Cal Cavaller, propietaris de la majoria de les terres del terme, amb façana de pedra picada i balcó sobre mènsules, a l’esquerra ens trobem amb la casa deCal Balcells amb un gran pati al seu darrera.


Antic forn
La plaça de la Pau o de l’Església ja que aquí es troba l’església actual. També hi ha una font feta amb la pica baptismal de l’antiga església. Al seu damunt hi ha l’escut d’Ollers que es composa per quatre barres amb una olla en el centre.  A més, trobem la casa de Cal Pau Sans amb un balconet a la seva façana, a sota hi ha la font i, al costat, la casa de Ca la Peia, amb balcó i entrada en forma d’arc, al costat d’aquesta hi ha la finca d’un xalet de nova construcció, amb porta arcada, on antigament hi havien les cases de Cal Roc, de Ca la Dolores del Maset i una altre que no s’ha pogut identificar. Al costat de l’església hi ha una casa de nova construcció, amb un petit balcó, on abans hi havia un galliner i un corral, davant hi ha els horts encerclats per un mur de pedra i al seu costat, com tancant la plaça, hi ha la casa de Cal Mitger, on ara es troba l’església, amb façana de pedra, entrada porxada i rosetó amb la imatge de la Mare de Deu del Tallat. Entre la paret dreta de l’església i l'antic forn puja un carreró sense nom que enllaça amb els carrers de l’Arraval i del Toi.

El carrer de l’Arraval, l’Ajuntament de Barberà li ha posat el nom de carrer de la Costeta, és el carrer amb més cases, i va del carrer del Toi fins el camí de l’Abeurador que porta a l’antiga fàbrica d’aiguardents i al camí de Sarral. Venint del camí de l’Abeurador, a la dreta, ens trobem les cases de Ca l’AndreuCa la LlúciaCa la BepaCal Carlos d’OllersCal Jaumet del Pau SansCal Pep de la Rosa, les dues darreres amb façana pintada, i la part posterior de l’església. A l’esquerra, una casa de nova construcció on antigament hi havia un magatzem, Cal Víctor o Cal MaciàCal Pepito Mitjer, aquestes també amb façana pintada, i Cal Martí.  El carrer del Toi és un carrer curt que uneix el carrer de l’Arraval i el del Coster. A la seva dreta hi ha el mur dels horts i les escales del carrer Costeta, a la seva esquerra hi trobem les cases de Cal ToiCal Berenguer i Ca la Paula del Davant. D’aquí baixen les escales del carrer de la Costeta.

El carrer del Coster és un carreró molt curt, continuació del carrer del Toi, que porta al cim del poble on es troba el dipòsit d’aigua. Des d’aquest carrer es gaudeix d’una esplèndida vista de la Conca. Aquí es troba la casa de Cal Pubill o Cal Pastor, davant seu hi havia la casa de Ca la Paula del Darrera. Hi ha qui creu que aquí hi havia el castell, però no s'ha trobat cap indici.

El carrer de la Costeta és un carrer esglaonat que uneix els carrers del Toi i el de l’Església. Baixant a la dreta trobem els darreres de la casa de Cal Gaspar, a l’esquerra, hi havia les cases de Cal Nadal de Sarral i la de Cal Gaspar Vell, al final del carrer trobem la casa de Cal Castellà o del Cal Gepet amb porta en forma d’arc.


FONTS CONSULTADES
Testimonis orals de la Ramona de Cal Castellà, de l'Assumpció de Cal Jaumet del Pau Sans, del Jaume de Cal Pau Sans, del Florenci i la Maria de Cal Jeroni (més coneguda com Cal Margarido), de la Montse i la Nuri de l'escola (la seva besàvia era de Ca la Dolores del Maset), de la Rosa de Cal Pep de la Rosa (germana de la Maria, el seu avi va nèixer a Cal Pau Sans), de ....
Fotografies: El Nueve

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada